Știri și evenimente

1 DECEMBRIE 1918: UN MIRACOL ÎMPLINIT

Pe bună dreptate, Marea Unire românească de la 1 Decembrie 1918 a fost considerată de către mulți observatori ai vremii, ca fiind un adevărat miracol istoric. Pe de altă parte, ea nu trebuie nicidecum considerată un dar primit din partea mai marilor lumii acelor timpuri, atâta timp cât pentru a ajunge la acest punct culminant al istoriei lor, românii au sacrificat de-a lungul generațiilor, pe unii dintre cei mai buni dintre fiii proprii. Jertfe, bătălii aspre adesea necunoscute publicului larg (sau nu întotdeauna consemnate în cărțile de istorie), au punctat fiecare etapă către configurarea României Mari. Personalități politice, diplomatice sau militare, ofițeri, soldați, țărani, preoți, intelectuali- cu toții au contribuit după puteri și tărie de caracter ori de credință, la înfăptuirea lui 1 decembrie 1918. Primul Război Mondial tocmai se terminase, iar Europa însângerată și traumatizată după patru ani de încleștări , încerca să revină la normalitate. Un întreg popor de coloratură latină a îndrăznit și a înfăptuit, demonstrând lumii și sieși , că are toată îndreptățirea de a visa frumos, la un alt viitor pentru sine și pentru urmașii săi. Recunoștință veșnică tuturor eroilor noștri, care nu au ezitat să-și dăruiască inclusiv propriile vieți, pe altarul Patriei. Este brăzdată în lung și în lat harta României, de prezența osemintelor lor binecuvântate. Ele ne luminează fiecare clipă asemenea moaștelor unor sfinți venerați și ne dovedesc prin puterea lor de iradiere, că poporul român nu este cu nimic mai prejos, față de niciun alt popor al lumii.
Ne revine nouă, celor de astăzi și celor care vor veni după noi,   misiunea de a păstra și apăra moștenirea Unirii celei Mari, pentru că așa cum pe bună dreptate observa marele nostru istoric Nicolae Iorga:
„Unirea va trebui consolidată printr‑o activitate complexă, permanentă, profundă, de durată, deoarece una este a ocupa un teritoriu, alta este a‑l păstra militar și al treilea lucru, cel din urmă și cel mai însemnat, este a ști să‑l menții”.   
 
 Prof. univ. dr. habil Cristian Sandache
 
                    
   LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNI!