AtenționareStimati studenți,

Epidemia de coronavirus se întinde şi în România, avem cazuri distribuite oarecum pe toată suprafaţa ţării, inclusiv la Galați. Avem, de asemenea, rată de dublare la fiecare trei zile (conform cu tiparul general), ceea ce înseamnă că ne putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de infectări în următoarele săptămâni. Avem deja şi măsuri excepţionale de la Guvern (precum interzicerea adunărilor mai mari de o mie de persoane) şi de la autorităţile locale (anularea mai multor evenimente locale) şi probabil vor urma altele.

Este foarte important să înţelegem că nu avem deloc de-a face cu o glumă, că afecţiunea numită Covid-19 nu este “doar o gripă” (ea are o mortalitate semnificativ mai mare decât gripele comune, chiar dacă mai mică decât alte gripe de tristă amintire, precum SARS (2003) sau MERS, acestea având însă rate de mortalitate uriaşe).

De asemenea, e important să înţelegem că absolut FIECARE dintre noi are o responsabilitate majoră în acest moment. Pentru că, marele pericol legat de răspândirea virusului SARS-CoV-2 (Covid-19 este numele bolii pe care o dă acest virus) este faptul că se transmite cu foarte mare uşurinţă, astfel încât se poate ajunge la un număr foarte mare de persoane infectate. Ţinând cont că aproximativ 15% din cazuri sunt grave şi foarte grave, având nevoie de îngrijire medicală de urgenţă, sistemele de sănătate din întreaga lume riscă să fie complet depăşite (iar, în România, riscul e semnificativ mai mare decât în alte state). Asta nu le va da o şansă reală celor cu probleme grave să se vindece, ca să nu mai vorbim despre cei care ar avea nevoie de urgenţe eventual pentru alte afecţiuni. Mai mult, nu mizaţi pe premisa că doar cei în vârstă sunt afectaţi, datele nu confirmă asta în totalitate. Ca să nu mai spun că fiecare dintre noi are oameni dragi în primele grupe de risc şi că fiecare dintre noi are o datorie faţă de toţi ceilalţi membri ai societăţii.

Aşadar, ce aveţi de făcut în următoarele săptămâni, care sunt hotărâtoare ca lucrurile să n-o ia razna:

  1. Staţi acasă dacă prezentaţi semne de boală şi contactaţi un medic (urmaţi numai medicamentaţia pe care vi-o dă medicul). Dacă simptomele (în special febră, tuse, dureri musculare, cap înfundat etc) încep brusc când vă aflaţi la şcoală, anunţaţi dirigintele şi părinţii/tutorii şi mergeţi acasă (eventual, dacă este cazul, sunaţi un părinte sau un alt adult de încredere să vină să vă ia).
  2. Folosiţi masca dacă sunteţi răciţi şi este absolut necesar să intraţi în contact cu alte persoane.
  3. Folosiţi măsurile de igienă: spălaţi-vă cu săpun pe mâini şi pe faţă de mai multe ori pe zi (eventual puteţi avea un săpunel la voi), puteţi folosi doar pentru mâini dezinfectant pe bază de alcool sau alcool sanitar (spirt).
  4. Aerisiţi constant încăperile în care staţi.
  5. Dezinfectaţi suprafeţele cu care veniţi în contact în sala de clasă cu alcool sanitar, inclusiv clanţele de la uşa clasei. Nu aşteptaţi să facă doar facultatea toate astea, unde se actioneaza din mai multe direcţii e mai bine.
  6. Tuşiţi sau strănutaţi în joncţiunea antebraţului cu braţul sau folosiţi o batistă de hârtie. Nu aruncaţi batista folosită decât la coşul de gunoi (eventual după ce aţi închis-o într-o punguţă). Spălaţi-vă pe mâini sau dezinfectaţi-vă după ce aţi manipulat un serveţel folosit.
  7. Limitaţi, pe cât posibil folosirea bancnotelor. Acolo unde este posibil, plătiţi cu cardul sau aduceţi-vă de acasă lucrurile pe care în mod obişnuit le cumpăraţi (hrană, apă, suc, ceai etc)
  8. Evităm frecventarea inutilă a locurilor aglomerate (plimbările prin mall sau la cinema chiar mai pot aştepta).
  9. Fiţi responsabili, informaţi-vă prietenii despre toate acestea şi îndemnaţi-i să respecte la rândul lor regulile de igienă.
  10. Informaţi-vă numai din surse oficiale şi credibile.

Dacă vom face ce trebuie, vom fi în regulă şi noi şi toţi ai noştri!

https://ro.wikipedia.org/wiki/Coronavirusul_sindromului_respirator_acut_sever_2