ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ ȘTIINȚIFICĂ ȘI ACADEMICĂ IDEAS FORUM, (IFIASA) și FIFT (co-organizator) organizează
 
4th International Conference by IFIASA 2018: International Multidisciplinary Scientific Conferences on the Dialogue between Sciences & Arts, Religion & Education- MCDSARE 2018. Tema conferinţei: Identity, Harmony and Reality- IHR For You,
Sesiunea 3, 26 Iunie 2018,  str. Domnească, nr. 111, Galati, Romania, începând cu orele 10.00, sala AS04 și sala AS011
 
 
 

În anul Centenarului Marii Uniri și cu ocazia celebrării a 70 de ani de învățământ universitar la Galați, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați vă invită la inaugurarea expoziției de fotografie cu ilustrarea monumentului „Apărătorii Galațiului”, concepută de domnul Costel Gheorghiu, cunoscut și pasionat colecționar gălățean. Cu această ocazie, în Sala Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați va fi organizată o dezbatere moderată de prof. univ. dr. Arthur Tuluș, avându-l ca invitat pe scriitorul și jurnalistul Victor Cilincă, ale cărui articole referitoare la istoria acestui monument au intregit aura de eroism de care soldații români au dat dovadă în lupta pentru apărarea Galațiului în zilele de 7 și 8 ianuarie 1918.

În cadrul evenimentului, Asociația „Tradiția Militară” contribuie cu uniforme militare specifice Primului Război Mondial, propunându-ne o reconstituire a atmosferei acelor timpuri. Sunt invitați profesori de Istorie din mediul preuniversitar, însoțiți de elevi, precum și studenți ai Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie.

Parteneri în organizarea evenimentului sunt Asociația „Galați orașul meu” și Asociația „Tradiția Militară”. Evenimentul va avea loc în ziua de 23 martie a.c., începând cu ora 11.00, în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Dunărea de Jos” din Galați (Strada Domnească, nr. 47).

 

 

 

 

 

Luni, 26 martie 2018, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Centrul de Studii Istorice şi Social-Culturale Est-Europene, în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii gălăţene, Universitatea „B.P. Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova, şi Asociaţia Tradiţia Militară organizează cu ocazia celebrării Centenarului Masa rotundă cu tema „Basarabia: 1918-2018. Dilemele identităţii”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10:00, în Sala AS 004 (Domnească nr. 111).

Punctul central al dezbaterii pleacă de la analiza comparativă a momentului 1918, raportat la realităţile anului 2018, iar tematica avută în discuţie are în vedere amestecul de crize şi oportunităţi caracteristice proiectului de „nation building” analizate din punct de vedere identitar, social, economic, politic şi administrativ – de ce a fost realizabil proiectul naţional la sfârşitul Primului Război Mondial şi dacă mai este el realist (şi dorit pe ambele maluri ale Prutului) în prezent? 

Dezbaterea va pune faţă în faţă studenţi şi cadre didactice de la Universităţile „Dunărea de Jos” din Galaţi (România) şi „B.P. Haşdeu” din Cahul (Republica Moldova), discuţiile fiind moderate de: prof. dr. Arthur Tuluş (Directorul Departamentului de Istorie, Filosofie şi Sociologie a Universităţii gălăţene); conf. dr. Sergiu Cornea (Prorectorul Universităţii „B.P. Haşdeu” din Cahul) şi conf. dr. Ion Gheleţchi (fostul Director al Departamentului de Istorie din cadrul Universităţii din Cahul). În timpul desfăşurării Mesei rotunde, cu sprijinul prietenilor noştri de la Asociaţia Tradiţia Militară, reprezentaţi de d-l Adrian Tăbăcaru, vor fi prezentate participanţilor uniforme militare din timpul Primului Război Mondial.    

Accesul publicului interesat – studenți, masteranzi, doctoranzi, precum și altor persoane din afara facultății pasionate de subiectul dezbătut – este permis în limita locurilor disponibile.