În data de 28 octombrie, de la ora 10.00, sala AS004 (Strada Domnească 111), istoricul Florian Banu, de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va ține o prelegere despre Mihai Caraman, un celebru spion al României comuniste, cel care a reușit să obțină secrete bine păzite ale NATO. Pentru cei care nu cunosc, Mihai Caraman este născut la Oancea, județul Galați. Cu acest prilej, va fi lansată și monografia scrisă de Florian Banu – Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece, Editura Corint, 2019. Lucrarea se bazează pe o bogată documentație de arhivă, dar și pe interviuri ale autorului cu celebrul spion.

Pe 29 octombrie, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în sala AS004 (Strada Domnească 111) , începând cu ora 10.00, are loc conferința Revoltele țărănești împotriva colectivizării. Regiunea Galați. Vadu Roșca, Suraia, Răstoaca, Cudalbi (1957-1958).

Participanți:

  • Octavian Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, „Țăranii pe care i-am cunoscut în lagărele de muncă silnică”
  • Octavian Roske, Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului; ,,Am executat ordinul partidului": Metode represive în campania de colectivizare din România”
  • Dorin Dobrincu, Institutul „A.D. Xenopol” din Iași, „Răscoalele țărănești din România în timpul colectivizării agriculturii: etape, zone, particularități”
  • Alexandru Aioanei, Institutul „A.D. Xenopol” din Iași, „O iarnă de foc. Revolte țăranești în sudul Moldovei, 1956-1957”
  • Nicoleta Șerban, IICCMER, „Ei versus noi : autorități și țărani în procesul de colectivizare (1957) la Suraia, Vadu Roșca și Răstoaca”
  • Dan Salaga, CNSAS; „Cudalbi, ianuarie 1958. Între istorie orală și arhivele Securității”
  • Camelia Sandu, profesor de istorie, „Suferințele colectivizării la Suraia”
  • Aurel Crăciun (Vadu Roșca) și Marin Apostu (Suraia), „Mărturii din timpul revoltelor”
  • Marius Oprea, IICCMER; „Faza finală a colectivizării (1959-1962). O perspectivă generală”

Pe 30 octombrie, de la ora 17.00, la Sala Senatului Universității „Dunărea de Jos” (Strada Domnească 47), lansare de carte: Liliana Corobca (editor), Panorama comunismului în Moldova Sovietică, Editura Polirom, 2019. Participă istoricii din Republica Moldova: Svetlana Cebotari, Mariana Țăranu, Sergiu Musteață, Ion Valer Xenofontov și editorul volumului, Liliana Corobca.